sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Sisäilmasairas tarvitsee:


Sisäilmasta sairastunut jätetään tarpeidensa kanssa monesti yksin. Nämä tarpeet ovat sellaisia, jotka muissa sairauksissa ovat itsestään selviä. Näiden toteutuminen on kiinni rahasta, poliittisesta tahdosta sekä arvoista. Arvoista, jotka määrittelevät mihin rahaa käytetään. Eihän tämän asian kuntoon laittaminen ole enää halpaa. Liian kauan on tämän asian laajuutta koetettu vähättelyllä peitellä sekä ihmisen huolilla ja peloilla diagnosoida.


Sisäilmasairas tarvitsee:

1. Kaikki apu on sitoutettu diagnoosinumeroon. Tällä hetkellä on käytössä pelkkä oirekoodi joka ei auta millään tavalla sairastunutta. Tämä koodi vain leimaa sekä tilastoi tällä hetkellä sairautuneet ja jättää turvaverkkojen ulkopuolelle.

2. Sosiaaliturva - Mikä sosiaaliturva??? Sisäilmasairas on kaikkien tukien ulkopuolella. Taas pääsemme siihen diagnoosinumeroon. Oirekoodi ei oikeuta sairaspäivärahaan, kuntoutustukeen tai saatikka eläkkeeseen. Millä sairastuneen pitäisi elää? Toimeentulotuen varassa, roikkkua työttömien tilastoissa vai olla ystävien, sukulaisten tai aviopuolison armopalojen varassa.

3. Kun kotia on kohdannut sisäilmaongelmat - pahimmillaan homehelvetti.Vakuutusyhtiöt eivät korvaa menetyksiä, remonttikuluja tai muutakaan mikä johtuu pitkäaikaisesta ongelmasta. Pahimmillaan joudut laittamaan koko omaisuuden kaatopaikalle, koska oma terveytesi on kalliimpi kuin mikään muu. Uuden kodin etsiminen sairastuneena ei ole helppoa. Kodin täytyisi olla sairstuneelle sopiva sekä ehdottomasti terve sisäilmaltaan. Kuinka tällaisen voit löytää ilman että voit sijoittaa paljon rahaa sopivan kodin etsimiseen. Oma kroppa ei välttämättä kerro totuutta siinä vaiheessa kun olet pahasti altistunut ja elimistö poistaa edellisen kodin myrkkyjä. Toipumis/evakkoasuntoja tarvitaan kipeästi jotta ihmiset saavat taas elämästä kiinni. Elimistö pääsee toipumisen tiellä, talous tasapainottuu ja pääsisi elämään normaalimpaa elämää.

4. Kuinka kauan meillä on varaa sairastuttaa lapsiamme kouluissa ja päiväkodeissa, jotka ovat tulleet tiensä päähän. Nämä lapset ovat tulevaisuus, jota pitäisi vaalia. Kuinka monen lapsen pitää menettää terveys ja tulevaisuuden unelmat? Rahan kautta ajatellen menetämme myös tulevaisuuden veronmaksajia. Nämä tulevaisuuden veronmaksajat tarvitsevat myös opetusta. Opetusta pitää järjestää myös silloin kun lapsi ei voi enää terveyttääm vaarantaa koulutiloissa. Sosiaaliset suhteet täytyy myös turvata pienille ihmisille.

5. Miksi viivytellään väistötilojen hankinnassa? Mitä nopeammin lapset tai aikuiset saadaan terveellisiin väistötiloihin sitä isommalla todennäköisyydellä terveys säilyy. Aikuisilla työteho ei laske kuten alisteissa ollessa. Eikö sekin ole taloudellisesti parempi että aikuiset ovat työpaikoilla tehokkaampia kuin kotona sairaslomalla.

6. Tällä hetkellä sisäilmasairaat joutuvat etsimään lääkäreitä, jotka osaisivat hoitaa heitä. Oireet ja taudit ovat monen erikoislääkärin alaa. Tarvitaan siis keskittymä jossa on mahdollista hoitaa kaikkia sairauksia yhdessä paikassa. Yliopistolliset sairaalata olisivat oiva paikka keskittää sisäilmasairaiden hoito. Siellä olisi valmiina jo osaamista joka osa-alueelta. 

7. Lääkärit tarvitsevat koulutusta jotta osaisivat hoitaa meitä sairastuneita. Nyt tämä koulutus on kuin villissä lännessä. Asenteet siirtyvät näissä koulutuksissa kentälle ja siitä sitten kärsivät potilaat. Jos kouluttajan asenne on valmiiksi sellainen ettei kunnioita potilasta, niin onko hän sopiva kouluttajaksi. Voiko kouluttaja naureskella sairastuneiden kustannuksella? Onko sopivaa että kouluttaja mainostaa "hoitoa", josta ei ole mitään näyttöä. Kouluttajasta nyt vain tuntuu että tämä toimii. Koulutusta voitaisiin järjestää yliopistollisissa sairaaloissa jossa potilaita jo hoidetaan Näihin sairaaloihin olisi jo vähitellen kertynyt kokemusta erilaisista taudinkuvista ja mahdollista hoitokeinoista. Sitä tietoa pitäisi saada lääkäreiden keskuusteen. Samalla voitaisiin laittaa käypähoitosuositukset uusiksi läääkäreiden toimesta, jotka ovat sisäilmasairaiden hoitamisesta saaneet laajaa kokemusta.

8. Tukimusta ei ole tässä maassa tehty tarpeeksi. Tutkimus joka saa rahoitusta on yleensä TTL:n suosimien hoitolinjojen mukaista. Minä uskon että Suomessa on osaamista, mutta se vaatii taloudellista panostamista. 

9. Rakentamisen täytyy olla laadukasta, riittävän pitkät kuivumisajat omaavaa, vähäkemikaalista ja tutkittuja tuotteita käyttävää. Nykyiset materiaalit pääsevät käyttöön liian kevyesti. Onko kertaakaa tutkittu kuinka käy kun materiaalit kastuu??? Tai kuinka materiaalit käyttäytyvät yhdessä??? Eli tutkimukseen rahaa kaipaisin tässäkin asiassa. Lisää valvontaa rakentamiseen sekä sanktioita jos sääntöjä ei noudateta.

10. Asennemuutosta tarvitaan laajalla rintamalla. Muutos lähtee ihmisistä ja se ihminen voit olla Sinä. Kuinka sinä kohtelet läheistäsi joka on sairastunut sisäilmasta? Syrjäyttääkö kohtelusi tämän sairastuneen? Eikö riitä jo että yhteiskunta asenteillaan syrjäyttää sairastuneen. 

Kummasta päästä lähdetään muutosta hakemaan - sinusta vai yhteiskunnasta?


1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Vastasin sisäilmasairautta koskevaan kyselyyn. :) . #sisäilma #sisäilmasairas #rakentaminen #vasemmisto #Uusimaa #sinäpäätät #Elina2019

1. Todennäköisemmin olen jo lapsena asunut asunnossa, jossa oli hometta tai jokin muu sisäilmaongelma. Kärsin jatkuvasti korva- ja poskiontelontulehduksista. myöhemmin sain keuhkokuumeen ja keuhkolääkärin uskomuksen mukaan astman tuon keuhkokuumeen takia. Olen työskennellyt homeisissa tiloissa. Siellä valtaosa oireili. Oli flunssia, tulehduksia, päänsärkyä ja silmäoireita yms. Lapsena ei homeesta tai muistakaan sisäilmaongelmista puhuttu mitään. Elettiin 80-lukua. Olen siis itse

2. Sisäilmaongelmat ovat iso ongelma. Etenkin julkisissa rakennuksissa, kuten kouluissa, päiväkodeissa ja sairaaloissa, jopa kirkoissa, on huono sisäilma. Johtuu osin siitä, ettei rakennuksia remontoida ajoissa ja ilmastointia ei pidetä päällä jatkuvasti. Lisäksi rakennetaan huolimattomasti. Vaikka sisäilmaongelmien vaikutuksesta ihmisten terveyteen tiedetään koko ajan lisää, niin silti olisi paljon tehtävää asenteissa. Sisäilmasairaat eivät saa tarvitsemaansa hoitoa, eikä rakennuksia korjata. Kun sisäilmasairas jää usein ilman diagnoosia, niin ei hän saa myöskään sairaslomaa tai eläkettä tms. Sisäilmasairaiden sosiaaliturva on siis puutteellinen. Ongelmat ovat yleisiä ja laajoja.

3. Se on todella huono, lähinnä asenteiden vuoksi. Moni jää ilman oikeaa hoitoa ja sosiaaliturvaa. sisäilmasairas voi joutua sairastumisen jälkeen edelleen oleskelemaan terveydelle haitallisessa ympäristössä. Ja tuolloin sairaus pahenee.

4. Sisäilmasairaiden hoito ja sosiaaliturva on saatava kuntoon. On panostettava myös tiedottamiseen, koska moni ei tiedä miten laajat vaikutukset huonolla sisäilmalla voi olla ihmisen terveyteen. Ne rakennukset, joissa on todettu sisäilmaongelmia, on korjattava, tai rakennettava terve rakennus tilalle. Tähän tarvitaan rahaa. Painostaisin myös siihen, että uudet rakennukset rakennetaan huolella. Tarkemmat ohjeistukset ja sanktioita rakentajille, jos eivät niitä noudata.

5.Asiasta tiedottaminen sekä maallikoille että eri alojen ammatilaisille ja vertaistuen antajien tukeminen. Sosiaaliturva sisäilmasta oireileville.

6.Ehdottomasti pitäisi. Sisäilmaongelmia on ihan joka puolella ja kaikenlaisissa rakennuksissa.

7.Terveellisessä ympäristössä oppiminen on perusoikeus. Jos kunta huomaa, että koulu tai päiväkoti on epäterveellinen, tulee lasten ja aikuisten päästä sieltä heti korvaaviin tiloihin. Kenenkään ei kuulu joutua oleskelemaan epäterveellisessä ympäristössä. Jos ei muuta ratkaisua ole, niin kotiopetus tai koulun/päiväkodin vaihtaminen tulee sallia, etenkin jos lapsi oireilee. Pelkästään kotiopetus ei aiheuta todellakaan syrjäytymistä, mutta lapsen oikeutta kavereihinsa tulee tukea. Siksi olisikin parempi, että sisäilmasairaan lapsen ryhmä pääsee siirtymään terveeseen sisäilmaan. Ja kuten jo totesin, terve sisäilma on perusoikeus. Kenenkään ei ole velvollisuutta sietää epäterveellistä sisäilmaa.

8. On,jos kunta ei velvoitteistaan muuten selviä. Ongelma on laaja.

9. Sisäilmasta oireileville lapsille oikeus vaihtaa päiväkotia tai koulua tai olla kotiopetuksessa. Kunnalle ja valtiolle velvoite korjata/siirtää toimintansa muualle, jos rakennus, jossa on ilmennnyt sisäilmaongelmia.
Sisäilmasairaudesta tiedottamista. Sosiaaliturva
kaikille sisäilmasairaille.

10. Älkää antako periksi! Teillä ei ole velvollisuutta sietää oleskelua huonossa sisäilmassa, vaan vaatikaa toimia, jos epäilette sisäilmaltaan ei-tervettä rakennusta. Vaatikaa päästä muualle. Vaatikaa, että lääkäri ottaa teidät vakavasti. Taistelen yhdessä teidän kanssanne! Olen allekirjoittanut ehdokkaan sisäilmalupauksen. Kaikkea hyvää :) . Uudenmaan #Vasemmistoliitto #elina2019 @nykyrielina

Arvoisa kansan äänitorvi

Olen yrittänyt pitää sisäilmasta sairastuneiden asiaa esillä somessa sekä muissakin kanavissa esillä . Teidänkin somessa tai ihan livenä ko...