torstai 29. syyskuuta 2016

Poliittinen tahto kateissa ...

Tämä kuuma aihe eli sisäilmaongelmat ... Tätä asiaa on puitu jo yli 20 vuoden ajan pääsemättä ratkaisuun. Onko ns ylemmältä taholta tullut jossain vaiheessa käsky ettei tästä puhuta eikä tutkimustuloksia julkaista tai tehdä? Suomi oli sisäilmatutkimuksen huippumaa mutta kummasti taso tippui tässäkin. Taso tippui tutkimuksessa ja sisäilmaongelmat lisääntyivä samaan tahtiin. Tavallaan päällä on kokojan suurimittainen ihmiskoe, jossa leikitään ihmisten terveydellä.

Jos tässä asiassa olisi ollut poliittista tahtoa. olisi ongelmat jo hoidettu. Ihmisiä ei enää sairastuisi tällä tahdilla. Lääkäreitä koulutettaisiin hoitamaan sairaita sekä tehtäisiin lisää tarvittavia tutkimuksia sekä otettaisiin oppia jo tehdyistä tutkimuksista. Kuten migrobitutkija Aino Nevalainen sanoi sisäilmauutisille antamassaan haastattelussa: "Ei näytä jaksettavan selvittää mitä on jo aikaisemmin tutkittu ja mitä asiasta tiedetään." "Nevalaisen mukaan Suomen tämänhetkisessä sisäilman mikrobialtistuksen tutkimisessa tuhlataan paljon voimavaroja, Hänen mielestään suoraan sanoen pyörän pyörän uudelleen keksimiseen."

Tämän ongelman ratkaiseminen ei ole halpaa eikä helppoa, mutta ei ole helppoa sairastuneen elämä eikä halpaa hänen terveytensä menetys. Nykypolitiikassa ei tunnu olevan käytössä mittaria joka arvottaisi ihmisen terveyden. Tähän voi samaa ajatusta käyttää kuin käypähoitosuosituksessa. Eli mitä ei voi mitata niin sille ei voi myöskään antaa painoarvoa päätöksiä tehdessä.

Kuka sitten on se,joka sanoo että nyt aika rakentaa terveempi tulevaisuus ja saada sairasstuneille hoitoa sekä sosiaaliturva???

Vieläkö Suomen hallitus tai eduskunta väitää ettei ole tarpeeksi tietoa ja tutkimuksta. Siinä tapauksessa kannattaa laskeutua pilvilinnoista ihmisen tasolle joka elää sisäilmahelvettiä.

Nyt on aika tehdä eikä vain puhua. Vai jätetäänkö tekeminenkin sairastuneiden harteille???Ei kommentteja: