keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Oikeus opiskella ja saada opetusta

Suomi - hyvinvointiyhteiskunta - pisa-tutkimusten huippua ja laadukasta opetusta kaikille oppivelvolliselle tarjoava maa. Kolikollahan on kaksi puolta ja niin on tälläkin asialla. Jos lapsesi sairastuu vakavasti sisäilmasta ja ei voi koulurakennukseen menemään. Kun lapsesi koulurakennuksen sisäilma aiheuttaa sairauden pahenemisen ja mahdollisesti myös terveyden menetyksen lopullisesti. Tällainen lapsi on lainsuojaton ja häntä ei tunnu suojelen mikään laki, asetus tai lapsen oikeudet. Vellollisuuksista kyllä pidetään huolta ja lastensuojelun uhalla koetetaan painostaa palamaan kouluun.

Vanhemmat - äiti ja isä - jotka koettavat suojella lapsen ainutkertaista terveyttä saavat ylisuojelevan, ylireagoivan tai jopa hullun leiman otsaan  Kukaan vanhempi ei halua vaarantaa lapsensa terveyttä. Mutta vanhemmille kerrotaan kouluista sekä tilapalvelusta, että rakennus on kunnossa ja kenenkään muu lapsi ei oireile. Lisäksi kunnista ei saa sisäilma- tai kuntoraportteja vaikka ne ovat julkisia asiakirjoja. Näitä asiakirjoja muka vanhemmat eivät osaa tulkita oikein. Vanhempia pidetään siis tyhminä. Eivät nämä raportit ole sentää ydinfysiikkaa ja ilmeisesti ihan suomen kielellä kirjoitettuja.

Nykytekniikalla luulisi etäopetuksen olevan mahdollista. Mutta kouluille tuntuu olevan ihan mahdotonta. Hyvin harva koulu on antanut sisäilmasta sairastuneelle lapselle opetusta esim skypen kautta. Saatikka sitten että opettaja olisi konkreettisesti käynyt kotona antamassa opetusta. Monesti sanotaan että lapsen voi ottaa pois koulusta ja hoitaa itse kotiopetuksen. Eli koulu laistaa vastuusta järjestää sairaalle lapselle opetuksen, opetusmateriaalit sekä sosiaalinen vuorovaikutus.

Nämä lapset ovat oikeasti sairaiksi diagnosoitu, mutta monet on joutuneet hakemaan apua yksityiseltä puolelta. Koulu ei välttämättä yksityisen lääkäriaseman lääkärin kirjoittamaa lausuntoa vaikka hänellä olisi vankka ammattitaito ja vuosien kokemus. Kunnalliselta puolelta harvoin löytyy lääkäriä joka on erikoistunut tai omatoimisesti tutustunut sisäilmasairaiden hoitoon. Monet lääkärit siksi psykologisoivat sisäilmasairastuneet esim. sosiaalia tilanteita pelkääviksi. Miksi nämä sairastuneet lapset kuitenkin haluavat kouluun ja opiskella???

Sinä, joka päätät näistä asioista ja olet vastuussa asioiden oikeasta tiedottamisesta sekä kiinteistöjen kunnosta, otatko vastuun näiden sairastuneiden lasten terveydestä ja laitan asiat kuntoon? Pidätkö huolen että näilläkin lapsillä on mahdollisuus terveellisempään tulevaisuuteen ja unelmiin, joita sairastuminen ei estä ja rajoita


Professori Ville Valtonen: ”Tämä on valtava ongelma, joka tulee paisumaan lähivuosina. Hinnan maksaa tuleva aikuissukupolvi, joka altistuu parhaillaan homeelle ja kosteusvaurioille jo päiväkodeissa ja kouluissa. Lapsi saattaa kouluaikana olla oireeton. Varsinainen hinta maksetaan myöhemmin aikuisiässä työkyvyttömyytenä tai erilaisina sairauksina.”


Ei kommentteja: