Siirry pääsisältöön

Kipakan Joulun odotus: 1. adventti

On ihmisiä jotka elävät kalenterivuoden mukaan.On ihmisiä joiden vuosi alkaa joulusta ja päättyy jouluun. Itse olin juuri tuollainen jälkimmäisen kaltainen jouluihminen. Mutta kun liikaa sattuu ja tapahtuu, niin ihminen muuttuu. Kun joudut ensin keksimään uusia "jouluperinteitä" avioeron jälkeen. Sitten sairastut elämää rajoittavaan tautiin(sisäilmasairauteen) sekä laitat kymmenien vuosien jouluesineet ja -käsityöt/askartelut kaatopaikalle. Joulu ei tuntunut enää joululta. Nyt sitä tunnetta koetan kaivella esille joulukalenterin muodossa.

Ensimmäinen adventti on meillä aina ollut päivä jolloin saa kaivaa joulukoristeet esille. Synkkä syksy ja lumeton alkutalvi ovat tänä vuonna aiheuttaneet poikkeuksen sääntöihin. 
Tämä tähti on jo pari viikkoa ikkunassa valaissut. Mutta sitä joulua ei enää samalla tavalla laiteta.


Ennen sairastumista ja omaisuuden kaatopaikalle laittoa oli lupa ostaa yksi uusi joulukoriste tms. Nyt on joutunut tästä luopuman sillä ei vieläkään ei ole ihan kaikkea mitä itse haluaisin jouluun kuuluvan. Lasten askartelut, ystäviltä saadut käsityöt sekä itse tehdyt ristipistot, liinat yms eivät enää kuulu jouluumme. Oli kova paikka luopua kaikista näistä. Näistä on muistoja valokuvia ja niitä vilahtelee joulukalenterin luukuissa.

Tänä vuonna on erilainen joulu koska suru-uutinen kosketti niin lähellä joulua. Tämä laittaa hiljentymään ehkä vielä enemmän itse joulun sanomaan. 


Eilen nautittiin jo ensimmäisen kerran kinkkua ja porkkanalaatikkoa. Tavallaan oman sakin pikkujoulut. Ja jos joku miettii että tuoksuuko meillä joulu .... Meillä tuoksui eilen kinkku, lanttu ja porkkanalaatikko ilman mitään ylimääräisiä kemiallisia tai mausteisia tuoksuja. Tuoksuihin saatan palata vielä monta kertaa joulua odotellessa.

Joulupukille on kyllä vielä kirjoittamatta mutta ehkä minä senkin saan vielä tehtyä. Täytyy ottaa ihan ensi viikon tehtäväksi.

Kun tässä lähiaikoina on ollut ties mitä surua että murhetta sekä tauteja niin ehkäisevänä lääkityksenä sekä hoitoksi määrään itselleni sekä perheelleni runsaasti jouluelokuvia ja -herkkuja. Nautitaan  sopivalla annostuksella ja hyvässä seurassa.

Malttakaa vielä muutama päivä odottaa jotta pääsee avaamaan joulukalentereiden luukkuja. Luukkuja on osaksi tehty aivosumussa ja kolotuksissa joten pahoittelen sinne jääneitä virheitä tai ajatuskatkoja.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sisäilmasairas tarvitsee:

Sisäilmasta sairastunut jätetään tarpeidensa kanssa monesti yksin. Nämä tarpeet ovat sellaisia, jotka muissa sairauksissa ovat itsestään selviä. Näiden toteutuminen on kiinni rahasta, poliittisesta tahdosta sekä arvoista. Arvoista, jotka määrittelevät mihin rahaa käytetään. Eihän tämän asian kuntoon laittaminen ole enää halpaa. Liian kauan on tämän asian laajuutta koetettu vähättelyllä peitellä sekä ihmisen huolilla ja peloilla diagnosoida.

Sisäilmasairas tarvitsee:
1. Kaikki apu on sitoutettu diagnoosinumeroon. Tällä hetkellä on käytössä pelkkä oirekoodi joka ei auta millään tavalla sairastunutta. Tämä koodi vain leimaa sekä tilastoi tällä hetkellä sairautuneet ja jättää turvaverkkojen ulkopuolelle.
2. Sosiaaliturva - Mikä sosiaaliturva??? Sisäilmasairas on kaikkien tukien ulkopuolella. Taas pääsemme siihen diagnoosinumeroon. Oirekoodi ei oikeuta sairaspäivärahaan, kuntoutustukeen tai saatikka eläkkeeseen. Millä sairastuneen pitäisi elää? Toimeentulotuen varassa, roikkkua työttömien…

Kirje Kansanedustajille

Lähetin oheisen kirjeen kansanedustajille eduskunnan kirjaamon kautta. Kirjettä voi jakaa myös muita reittejä myöten. Omat voimani riittivät tähän asti.


Arvoisa Kansanedustaja
Olen kirjoittanut teille aikaisemminkin. En ole varma onko viestini tavoittanut teidät sillä vastausta sähköposteihini en ole saanut. Tiedän että kun sisäilmasta ja siitä sairastumisesta puhutaan niin rivit jakautuvat uskoviin ja ei uskoviin. Nykytiedon valossa ei pitäisi kyllä enää olla epäilijöitä tämän asian suhteen. Kyse taitaa olla vain siitä kuinka kallista tämä on laittaa kuntoon.Sekä huolehtia siitä että sairastuneet saavat kohtelun joka kuuluu jokaiselle hyvinvointivaltion jäsenelle.
Kuuntelin omasta sängystä käsin 29.9 järjestetyn Rakennetun ympäristön aiheuttamat sairaudet ja sosiaaliturvapuute seminaarin. Vaikka tiedän että olette hyvin omaan puolueeseen sitoutuneita ja työhönne kuuluu kritisoida toisten aikaansaamisia. Itse olen täysin sitoutumaton tällä hetkellä sillä usko puoluepolitiikkaan on me…

VIERASTEKSTI/ HENGITYSLIITTO HYLKÄSI SISÄILMASAIRAAT

Olemme olleet Hengitysyhdistysten jäseninä 17-30 vuotta ja saaneet vuosien mittaan vertaistukea, apua ja neuvoja Hengitysliitolta ja paikallisyhdistykseltä itsellemme sekä perheillemme. Olemme sairastuneet huonosta sisäilmasta altistuttuamme kodissa, työpaikalla sekä lapsemme sairastuttua kouluissa sädesienistä ja mikrobeista oireillessaan. Olemme käyttäneet päivittäin aikaamme vertaisten tukemiseksi, paikallisyhdistyksessä vetäneet viikottain sisäilmasta sairastuneiden aikuisten ja lasten ryhmiä. Olemme toimineet Hengitysliiton liittovaltuutettuna, sisäilmavertaispuhelinpäivystyksessä, kokemustoimijaluennoitsijana, tukihenkilöinä sekä vertaisina sisäilmasta sairastuneille perheille ja henkilöille. Terveet tilat 2028 ohjelmassa hoidetaan diagnoosin omaavat astmaatikot, muille tarjotaan käyttäytymisterapiaa, nettiterapiaa, psykiatrin palveluja ja toiminnallisten häiriöiden poliklinikan hoitoa. Aivojen uudelleenohjelmointi myönteisesti suhtautumaan homerakennuksiin ja omiin korvien v…