lauantai 7. marraskuuta 2015

Suhteellisen suhteetonta elämää

Suhde - parisuhde, ystävyyssuhde, kaveruussuhde, kanta-asiakassuhde ...

Homeesta vakavasti sairastuneen ja kemikaaliyliherkän elämä on aika suhteetonta. Suhteet muuttuvat erilaisiksi ja jopa suhteettomiksi. Ystäviä ja tuttavia katoaa, kun eivät ymmärrä tämän sairauden vaatimuksia tuoksuttomuudesta ja ehdottomasta homeen välttämisestä. Ne ketkä ovat jääneet niin pysyvät varmaan mukana loppuelämän. 

Parisuhde olisi kiva juttu. Mutta kukapa olisi valmis mittaviin muutoksiin omassa elämässä naisen vuoksi. Ei pelkkä hajuttomuus ja homeen välttäminen riitä. Superallergikon puolisokin joutuu miettimään mitä suuhunsa laittaa, jos meinaa esim pusuja saada. Toisaalta minä liikun maskin kanssa ja kanttia kysyy mukana kulkijalta.

Ystävyyssuhteet kärsii kun itsellä ei ole voimia pitää suhteita yllä. Liikkuminen muualla kuin lähiympäristössä on haasteellista. Isommassa cityssä on pahemmat katupölyt, pakokaasut ja tärpätit kaupoissa että kahviloissa. Bussilla kulkeminen on oma lukunsa kun asuu maaseudulla. Onneksi nyt busseja aika hyvin kulkee, mutta bussien tuoksucoctail on jo toinen juttu. Mukava sekoitus navetan aromeja yhdistettynä hajuvesiin että homeen tuoksuun. Menee siinä kestävämpikin pää sekaisin.

Ainut toimiva suhde taitaa olla apteekkiin. Alkaa olemaan välillä jo tukkuostajafiilis. Saisikohan sieltä jo paljousalennuksen? Henkilökunta tervehtii jo niin tuttavallisesti.

Nainen parhaassa iässä ja ihan hukkaan männöö tautien kourissa. Eipä sen puolee että olisi ees miehiä sivusilmällä vilkaista. Puhumattakaan kun yritettäisiin löytää sopivaa ehkäisyä tälläiselle superherkälle allergikolle joka saa kaikista uusista lääkkeitä sivuoireita. Helpommalla siis pääsee kun keskittyy vain elämään tautihelvetissä. Toisaalta olisi kiva jos joku edes vislaisi perään ... 


2 kommenttia:

Maija Haavisto kirjoitti...

Minulla on työn alla romaani, toivottavasti tuleva seitsemäs julkaistu romaanini, jossa käsitellään mm. tätä asiaa. Päähenkilöllä ei tosin ole yhtä paha kemikaaliherkkyys, mutta monien homeallergikkojen tapaan hänkin herkistyy lähes kaikelle sieniperäiselle.

Monet jutut ovat kyllä tuttuja muusta kuin homeesta sairastuneelle, kuten aivan liian tuttavallinen suhde lähiapteekkiin. :-P Harmi tosiaan, ettei varsinaisia bonuskortteja ole käytössä.

Kirsi Nousiainen kirjoitti...

Romaania odottaen. TOivottavasi tulee myös e-kirjana. Apteekkari vois olla edes komea mies joten olisi jotain silmäniloa ;)