sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Sisäilmasta voi sairastua kuka vain ...


Lääkitystä muutama päivä takana. Olo kamala ja voimat meinaa loppua. Onneksi on YSTÄVÄT. Mitä tekisin ilman ystäviä? Eräs ystäväni totesi, että tekisin itse. Luultavasti tekisin, mutta terveyden kustannuksella leikkisin samalla. Avun vastaan ottaminen on tällaiselle "itseainatehneelle" vaikeaa. KIITÄN sydämmestäni näitä ihania ihmisiä jotka tekivät homehelvetistä inhimillisemmän.





Yhteiskunta - hyvinvointiyhteiskunta ... En koe asuvani sellaisessa. Pitkän taistelun jälkeen sain vihdoin diagnoosin sairaudesta josta kukaan ei vielä oikein tiedä mitään. Tämä oikeuttaa nyt sitten onneksi "luvalliseen" sairastamiseen ja en ole luulosairas. 

Ilman maallista omaisuutta onneksi selviää ja hyvin vähällä tulee toimeen. 

Päivä kerrallaan ja edelleen taistelua jatkaen.






torstai 26. maaliskuuta 2015

Aspergillus - uusi kirosana


ABPA eli allerginen bronkopulmonaarinen aspergilloosi otettiin ensimmäisen kerran jo esille lokakuussa, kun kävin yksityisellä lääkärillä. Tänään sitten tuli virallinen tuomio eli serologinen ABPA. ABPA ilman keuholöydöksiä. KokonaisIgE oli huima noin 6000(viitealue 0-100) sekä aspergillus furmigatus- Ige on 6,5(viitealue alle 0,35). Lisäksi veren eosinofiilimäärä oli koholla. Keuhkot onneksi puhtaat. Lääkityksenä jatkuva kortisonilääkitys(tabletti), astmalääkkeet sekä calsiumia kera d-vitamiinin. Jatkuva seuranta keuhkopolilla sekä kortisonin myötä luuntiheystutkimuksia jne .... Osteoporoosi riski kasvaa ...


Miksi minä sitten teille tätä kertoilen. Tämän päivän opetus oli että uskokaa kroppaanne ja nenäänne, jos se sanoo että sisäilmassa on vikaa. Minä en sitä aikanaan uskonut :( Laitoin terveyden edelle avioliiton. Jälkiviisaana tekisin toisin. Pitäkää kiinni oikeudestanne TERVEESEEN SISÄILMAAN !!! Terveys on liian kallis menetettäväksi.

Onhan tämä diagnoosi aika shokki, mutta sen kanssa on elettävä. Muutama kyynelkin tipahtanut ...



Kun elämässä kaiken menettää, niin vapaus käteen jää... 




Linkkejä:



sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

perjantai 13. maaliskuuta 2015

Home Sweet Home ...



Aloitetaan päivän positiivisella. Meillä on ihania pipoja #oikeestisairas.

Kampanjan pipoja valmistaa Sini 





Kuten kuvista näkyy omaisuus vähenee ja vähenee .... Hyvin vähän tulee jäämään jäljelle. 

Tulipalon sattuessa olisi vakuutus korvannut vahingon. Kun home on asialla, revitää kaikki omasta selkänahasta ja hyvällä tuurilla toimeentulotukena(harkinnanvaraisena). Ihminen jää siis täysin yhteiskunnan apujen ulkopuolelle. 

Onneksi on vertaistuki. Home Sweet Home -ryhmä on monta kertaa pelastanut päivän ja lopulta on suupielet nousseet ylöspäin. Siellä ihmiset ymmärtävät ilman että täytyy vääntää rautalangasta. Siellä huumori on hurjaa kuten asiaan kuuluukin. 

Koko ryhmälle iso halaus että juuri te olette olemassa.

Toisen halaukset saavat ihanat YSTÄVÄT.
Ilman teitä moni asia olisi vielä vaikeampaa.






tiistai 10. maaliskuuta 2015

Ämpärillä paikkaamme sen ...

Äänestän ... en äänestä ... äänestän .... Arpoo ja arpoo ... Kuka ansaitsee minun ääneni? Kuka on sen luottamuksen arvoinen?

Kysymyksiä joihin haluaisin vastauksia.


  • Miten saadaan koulut, päiväkodit sekä muut julkiset rakennukset pysymään terveinä? Pitääkö valvontaa lisätä? Pitääkö uusia lakeja tehdä, jotta ei mennä siitä missä aita on matalin? Täytyykö kosteusvauriokorjaamistakin lain avulla valvoa, sillä ämpärit loppuvat tällä menolla Suomesta ;)
  • Kuka valvoo vuokra-asuntojen kuntoa? Miten näiden rakennusten terveellisyys taataan? Missä on apu kun omaisuus menee sädesienen takia? Kuka maksaa silloin, kun sänkykin menee alta homeen takia?
  • Olenko oikeasti sairas vai luulosairas? Milloin on "homesairaan" mahdollista saada sairaspäivärahaa kun sairastut homeen takia työpaikalla tai kotona tai koulussa? 
  • Entä sitten kun enää ei löydy tarpeeksi tervettä asuntoa? Olet saanut lahjaksi kemikaaliyliherkkyyden homealtistuksen myötä. Kenellä on vastuu auttaa tässä tilanteessa?
  • Onko Suomella varaa kasvattaa uusia veronmaksija homeisissa kouluissa ja päiväkodeissa?

Kysymyksiä olisi vielä lisääkin ... Mutta jos noihin edes joku vastaisi suoraan. 

Ämpäri ei ole uusiutuva luonnonvara. Muovi sitoo itseensä sädesieniä. Ämpärissäkin tulee reunat vastaan ja silloin kastuu sukat. Niissä märissä sukissa on inhottava olla. 




Toivon että sinun sukkasi ovat kuivat sillä märkäsukkaista en aio äänestää.






Edit-täti lisää että kuvan nurkasta löytyi hyvät kosteuslukemat. Toivon, että tämä vika korjaantuu. Itse muutan muualle, mutta kenen vastuulla on huolehtia ettei tämä ole seuraavan vuokralaisen niskassa ????

lauantai 7. maaliskuuta 2015

Hullu vai ei ....



Sädesienen takia teen siis omaisuuden hävitystä ja erehdyin miettimään asiaa rahan kannala. Ei kannattanut ajatusta jatkaa ensimmäistä lausetta pitemmälle. 

Ensimmäisessä hävityserässä oli harrastusvälineet eli käsityökirjat ja monta vuosikertaa saman alan lehtiä. Näiden hävitys koski syvästi sieluun. Onneksi lanka- ja kangasvarastot ovat pieniä.  Seuraava suru tulee varmasti kun joudun käymään läpi valmiita töitäni. Kaikkia niitä ei voi vesipestä yli 60 asteessa. Lisäksi perheen villasukat tulevat olemaan kysymysmerkki että saako pelastettua .... Tässä varmaan menee se puhtauden maksimointi ja nekin lähtee kaatopaikalle :( Eli uusia sukkia 

Muiden juttujen kohdalla on hävitys jo mennyt rutiinilla ja enempiä ajattelematta. Mutta neuloosin sairastuneelta ihmiseltä ei voi muunlaista reagointia odottakaan.

Mutta nyt lisää kahvia ja sitten hävitys jatkuu ...


torstai 5. maaliskuuta 2015

Paistaako risukasaan sittenkin aurinko ...


Eilen tuli tämän asunnon sisäilmalausunto. Lausunnossa hälytti aktinobakteerit eli sädesienet. Ei vielä ylittänyt raja-arvoa, mutta sädesienet ei kuulu sisäilmaan. Happea koetettu vetää tiukasti sisään ja huonosti nukuttu yökin takana. Tänään sitten puhelu TAAS asuntotoimistoon. Yhden todella huonossa kunnossa olevan kävin katsomassa ja kylppäri/saunaremontissa olevan. Pakko ottaa nyt mitä kiinni saa. Rempassa olevassa tuoksui vain puu. Kaikki rakenteet oli kosteissa tiloissa auki ja uutta laitettu tilalle. Muuttamaan pääsemme huhtikuun alussa. Toivotaan että tästä alkaa uusi elämä ja kotikin alkaa näytää kodilta <3 

Raha onkin sitten toinen juttu ... Suurin osa omaisuudesta lähtee kaatopaikalle ja alkaa etsintä kemikaaliyliherkälle sopivista huonekaluista.... Loppu päivän hengähdän. Huomenna alkaa omaisuuden läpikäynti ja hävitys :(

Nyt lisää kahvia sillä voimat on LOPPU !!! Anteeksi kirjoitusvirheet - aivosumu :(



keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Sisäilmatutkimus ja tulokset



Ehkä nyt on aika tätäkin kritisoida. Miksi nämä tutkimusmenetelmät ei kehity, kun melkein mitä vaan voidaan tutkia ja menetelmiäkin on monia. Miksi vain tätä sisäilmamittausta tehdään ??? Sehän kertoo vain sen hetkisen tilanteen. Meillä oli jo aloitettu tehostettu siivous ja tuuletus, joten ei varmaan näyttänyt lähellekään totta.

En käy sen enempää tähän näitä tutkimuksia listaamaan. Laitan linkin sisäilmayhdistyksen sivuille jossa on sitten lisäätietoa.


Itse odotan vielä terveystarkastajan tuomiota labrantuloksista. Kuka tulkitsee näitä ja miten. Sädesieniä oli arvolla 7 eli alle viitearvon 10. Mutta meillä on jo menossa ties mones homeellealtistuspaikka. Reagoidaan siis pienempiin määriin :(

Mutta jatketaan  ja tehdään #oikeestisairas oikeesti sairaaksi myös päättäjien silmissä.





maanantai 2. maaliskuuta 2015

Aivosumun jälkimainingeissa

Tänään vietetty päivä vuoteen pohjalla potien aivosumua ja posket huutaneet hoosiannaa. Luulisi että lääkärissä käynnin jälkeen olo korjautuisi, mutta tässä tapauksessa on päinvastoin.

Sisäilma - se näkymätön sisäilma. Sen ei pitäisi tuntua missää, jos kaikki olisi kunnossa. 15 minuuttia sairaalassa oloa ja kuumeinen olo alkaa hiipiä päälle. Vähitellen lisääntyi sitten muutkin flunssaiset oireet. Tällä kertaa selvisin ilman nivelkipuja tai ne iskee luultavasti sitten yöllä. Toiset toipuu tohtorien luona ja minä tulen vain sairaammaksi - aika koomista. Huumorihan se tästäkin pitää repiä.

Minä en kestä sairastumatta edes tuota 15 minuuttia noissa tiloissa joissa toiset työskentelee koko päivän. Eivätkö he oireile vai eikö heidän ääntään kuulla ?

Toivottavasti saitte jotakin jutusta kiinni. Aivosumussa kun minulla tippuu sanoja pois tekstistä että puheesta. Lisäksi muisti on heikko altistuspäivinä sekä ajatus karkailee vaikka miten keskittyisi kirjoittamiseen. Tänään ei mammaa edes päästetty tiskikoneen kimppuun. Viimeksi kun sain sirpaleita aikaiseksi ;)

Pitäähän tekstissä olla jotain positiivista. Periksiantamaton työ palkitaan ja iso tukija kampiksessa mukana. HYVÄ NAISET <3 

Oikeesti sairas on #oikeestisairas






sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Hyvä sisäilmasto


Sisäilma määritellään sisätiloissa hengitettäväksi ilmaksi, jossa saattaa olla ilman perusosien lisäksi kaasumaisia sekä hiukkasmaisia epäpuhtauksia. Rakenteiden rajaamaan ilmaa tiloissa, joissa pääsääntöisesti ei ole tuotannollisesta tai muusta poikkeavasta toiminnasta johtuvia päästöjä.

Sisäilmasto muodostuu sisäilmasta ja siihen vaikuttavista fysikaalista tekijöistä.

Mitä on sisäilmastotekijät ?
  • kaasumaiset yhdisteet
  • hiukasmaiset epäpuhtaudet
  • lämpötila
  • kosteus
  • ilman liike
  • säteily
  • valaistus
  • melu
Sisäilma on yleensä hyvää jos suurin osa rakennukset käyttäjistä on terveitä ja tyytyväsiä sisäilman laatuu. Hyvä sisäilma ei tuoksu, haise, maistu eli on hajuton ja mauton. Sisäilmaa ei huomaa, jos se on puhdas, terve ja raikas.

Miksi on sitten tärkeää, että sisäilma on puhdasta?
  • Ihminen viettää 90-95% ajastaan sisätiloissa
  • ihminen hengittää 40 kuutiometriä ilmaa vuorokaudessa
  • Ilman epäpuhtaudet voivat aiheuttaa ärsytystä mutta myös sairastuttaa
Tässä pikaoppimäärä hyvään sisäilmaan. Sisäilmaan vaikuttaa siis moni asia. Pahimmillaan huono sisäilma ja sairas rakennus vie terveyden. Toivon että sisäilman aiheuttamiin oireiluihin puuttuttaisiin ajoissa. Isommissa yksiköissä voi tehdä oirekartoitusta/kyselyjä. Ottakaa nämä oireilevat ihmiset TOSISSAAN ennenkuin on liian myöhäistä sillä terveys on jokaiselle ihmiselle arvokas.

Terve Sisäilma Ry tekee työtä terveen sisäilman ja sairastuneiden oikeuksien eteen. Kaikilla pitäisi olla OIKEUS TERVEESEEN SISÄILMAAN. Ota osaa  #oikeestisairas -kampanjaan ja sinulla on MAHDOLLISUUS VAIKUTTAA JA SAADA ÄÄNESI KUULUVIIN.












Arvoisa kansan äänitorvi

Olen yrittänyt pitää sisäilmasta sairastuneiden asiaa esillä somessa sekä muissakin kanavissa esillä . Teidänkin somessa tai ihan livenä ko...